• Hitteprotocol

  Omdat wij een zomersport zijn komt het voor dat wij soms met (erg) warm weer spelen en trainen. Om de veiligheid van onze leden en spelers/speelsters van tegenpartijen te waarborgen heeft het Bestuur besloten een hitteprotocol te publiceren. Het Bestuur zal aan de trainers/coaches doorgeven wanneer het hitteprotocol van toepassing is waarbij er rekening gehouden kan worden met het volgende:

  1. Vermijd sporten op het heetst van de dag Hoe leuk sporten ook is, bij tropische temperaturen is het niet altijd verstandig om te gaan sporten. Zeker niet tussen 12 en 16 uur. Wil je toch iets actiefs doen bij heel warm weer? Doe het dan op de koelste momenten van de dag. Mochten de voorspellingen 30 graden of meer zijn, in het tijdslot 12.00 t/m 16.00 uur zal er door het wedstrijdsecretariaat contact gezocht worden met de coaches/teambegeleiders en tegenpartij om te kijken of er een ander tijdstip voor de wedstrijd gevonden kan worden (vroeger dan wel later op de dag).

  2. Bouw rustig op Tijdens heel warme dagen moet je lichaam harder werken om de warmte kwijt te kunnen. Daarom is het verstandig minder en minder hard te sporten als het warm is. Geef daarnaast je lichaam de kans te wennen aan de warmte, door rustig te starten. Verkort bijvoorbeeld je warming-up en doe die in de schaduw.

  3. Drink op tijd Doordat het warm is, ga je meer zweten. Dit vochtverlies moet je weer aanvullen. Het beste doe je dat door ruim voordat je gaat sporten te beginnen met drinken. Wacht dus niet tot je dorst krijgt. Dan is het te laat.

  4. Zorg voor een goede vochtbalans De vochtbalans is vrij eenvoudig te monitoren. Dit kun je doen door regelmatig je gewicht te meten in dezelfde toestand (’s ochtends bij het opstaan, voor het ontbijt en zonder kleding). Schommelingen zijn logisch, maar na een aantal metingen wordt duidelijk wat het (normale) gewicht is. Door dit bij te houden en ervoor te zorgen dat het verschil niet meer dan 2 procent van je lichaamsgewicht is, kun je zorgdragen voor een adequate vochtbalans. Check ook zeker je urine. Urine met een lichte kleur is goed. Is de urine donker? Dan is dit een aanwijzing dat je extra moet drinken.

  5. Draag kleding die ademt Probeer tijdens het sporten in de hitte zoveel mogelijk luchtige kleding te dragen, kleding die ‘ademt’. Kleding die dat niet doet, houdt het zweet en de warmte vast en dat is wat je wil voorkomen.

  6. Bescherm jezelf tegen de zon Zorg dat je je op tijd insmeert. Zonnecrèmes bieden meestal pas na 15 tot 30 minuten bescherming. De voorkeur gaat uit naar een zonnebrandcrème die goed in de huid trekt en geen heel vette laag achterlaat. Gebruik dus niet een heel vette zonnebrandcrème.

  7. Houd je lichaam koel tijdens het sporten Probeer waar mogelijk tijdens het sporten jezelf af te koelen. Hier zijn verschillende trucjes voor. Bijvoorbeeld door heel eenvoudig je hoofd nat te maken met water, een natte pet op te doen, tijdens de pauze een natte handdoek in je nek te leggen of gewoon je shirt nat te maken.

  8. Koel je lichaam van binnenuit Door de kerntemperatuur van het lichaam naar beneden te brengen, bescherm je jezelf tegen hogere temperaturen. Dit doe je onder andere met koude dranken, waterijsjes of ijs-slush. IJs-slush is een combinatie van gemalen ijs (onder nul graden Celsius) in combinatie met een (isotone) sportdrank.

  9. Vergeet de coolingdown niet Stop niet ineens met sporten want dan bestaat de kans dat je bloeddruk te snel daalt. Zorg daarom na afloop voor een goede coolingdown. Drink en eet voldoende en trek droge kleding aan.

  10. Luister naar je lichaam Voel je je niet lekker? Neem dan geen risico en doe rustig aan of stop